woensdag 24 december 2008

Staatssecretaris met dubbele nationaliteit ontslagen

Staatssecretaris Ahmed Lekhrif: ontslagen wegens dubbele nationaliteit
Ahmed-Lekhrif

Staatssecretaris van buitenlandse zaken Ahmed Lekhrif is ontslagen vanwege zijn dubbele nationaliteit.

Wat zegt u? wordt het tijd dat Wilders’verfoeilijke ideeën worden gesmoord? Tja, het is deze keer niet Wilders die vindt dat een dubbele nationaliteit niet te verenigen is met een regeringsfunctie.

In dit geval gaat het om de mening van Mohammed VI. De 'progressieve en hervormingsgezinde' koning van Marokko heeft staatssecretaris van buitenlandse zaken Ahmed Lekhrif van zijn functie ontheven, omdat hij sinds kort naast de Marokkaanse ook de Spaanse nationaliteit bezat.

Twee paspoorten zijn volgens de koning onverenigbaar met zijn positie als lid van een souvereine regering. De Marokkaanse regering wel te verstaan, want de koning heeft kennelijk geen bezwaren tegen Marokkaanse staatsburgers in andere regeringen. Ook hier is het eenrichtingsverkeer richting Rabat.

donderdag 18 december 2008

Patrick van der Eem gearresteerd wegens mishandeling

Heidi Geerlings
heidi-geerlings(vd-eem)
Patrick van der Eem (35) is gearresteerd op verdenking van mishandeling van zijn vriendin Heidi Geerlings(30). Van der Eem zou haar zaterdag met een koevoet hebben geslagen op haar been. Geerlings verklaarde ook gestalkt te worden door haar vriend. Hij zou haar voortdurend telefonisch lastigvallen.

Van der Eem, die bekend werd doordat hij Joran van der Sloot een bekentenis wist te ontfutselen, ging er daarna direct vandoor met de auto. Zijn vriendin belde de politie, die meteen actie ondernam.

Toen Van der Eem ontdekte dat de politie hem op de hielen zat ondernam hij een vluchtpoging.

De politie besloot de achtervolging stop te zetten, omdat Van der Eem te veel risico's nam in het verkeer. Later die dag wist een arrestatieteam hem alsnog te arresteren.

Van der Eem is inmiddels weer op vrije voeten, maar zijn rijbewijs is wel ingetrokken vanwege zijn risicovolle rijgedrag. Ook zijn twee processen-verbaal tegen hem opgemaakt. Een voor de mishandeling en een voor het roekeloos rijden.

rechter heft het spreekverbod Louwes niet op

De rechter in Den Haag heft het spreekverbod van Ernest Louwes met de media niet op.  Louwes is veroordeeld voor de zogenoemde Deventer moordzaak.

Hij eiste vorige week in een kort geding dat er een einde aan de zwijgplicht wordt gemaakt.

De rechter vindt het verbod echter niet onrechtmatig, omdat justitie inmiddels heeft toegezegd dat Louwes per geval om toestemming kan vragen om op concrete publicaties van de media te reageren.

Louwes kreeg zijn beperking van justitie opgelegd in verband met zijn penitentiair programma om hem voor te bereiden op zijn terugkeer in de maatschappij.

Ook diende het contactverbod met de media om het belang te beschermen van de nabestaanden van de weduwe Jacqueline Wittenberg, het slachtoffer van de moord.

De 60-jarige Jacqueline Wittenberg werd 25 september 1999 dood in haar woning gevonden. Ze bleek met een mes te zijn vermoord. De fiscaal jurist Louwes kreeg twaalf jaar cel voor dit misdrijf, maar heeft altijd ontkend. Hij probeert nog steeds zijn onschuld te bewijzen.

De veroordeelde jurist komt in april 2009 vrij. Sinds december vorig jaar mag hij overdag buiten de gevangenis werken en gaat hij 's avonds terug naar zijn cel. Als een van de voorwaarden om dit programma te volgen, accepteerde Louwes aanvankelijk het contactverbod met de media.

Louwes wil volgens zijn advocaat Geert-Jan Knoops af van de zwijgplicht omdat er nog steeds veel over hem wordt geschreven. Zijn cliënt wil de mogelijkheid hebben om te reageren op zaken die over hem worden gemeld. Hij wil zich kunnen verdedigen.

Knoops is toch tevreden met de uitspraak, omdat Louwes in concrete gevallen om toestemming kan vragen om de media te benaderen.

Verder komt de rechter volgens de advocaat in zijn uitspraak ''geheel tegemoet'' aan de bezwaren die Louwes tegen de afspraken had. Zo oordeelde de rechter dat een algemeen mediaverbod niet gerechtvaardigd is en dat het verbod aan Louwes te ruim was geformuleerd.

De uitspraak is ook belangrijk voor de rechtsontwikkeling, meent Knoops. ''Uit het vonnis blijkt dat de Nederlandse Staat niet onbeperkt en ongemotiveerd een dergelijk mediaverbod kan opleggen aan een veroordeelde of iemand die, zoals de heer Louwes, deelneemt aan een penitentiair programma.''

Toch blijft het een vreemde zaak. Ik heb nog nooit gehoord van een gevangene die vanwege zijn terugkeer in de maatschappij een spreekverbod kreeg. Het lijkt hiet potdorie wel China. Het feit dat hij nu per individueel geval toestemming kan vragt daar niets aan af want die toestemming wordt hem natuurlijk gewoon geweigerd.

woensdag 17 december 2008

Immuniteitsdeal Karadzic ongeldig verklaard

Ook al heeft Radovan Karadzic een 'immuniteitsdeal' met Richard Holbrooke, voor de bevoegdheid van het Joegoslavië-Tribunaal maakt dat niets uit. Dit hebben de rechters in de Karadzic-zaak woensdag besloten.

Karadzic, president van de Bosnische Serviërs tijdens de Bosnië-oorlog (1992/95), claimt dat hij in 1996 een afspraak heeft gemaakt met de Amerikaanse Balkan-bemiddelaar Holbrooke: Karadzic zou zich terugtrekken uit de politiek en in ruil daarvoor niet worden vervolgd door het VN-hof in Den Haag.

De tribunaalrechters wijzen erop dat zo'n deal, ook al zou die bestaan, volgens het volkenrecht niet geldig is voor het VN-tribunaal. Zij wijzen erop dat volgens de beginselen van Neurenberg voor bepaalde misdaden zoals genocide en oorlogsmisdaden geen immuniteit geclaimd kan worden voor internationale hoven.

In het Duitse Neurenberg werden na de Tweede Wereldoorlog de overlevende kopstukken van het nazibewind berecht door het Internationaal Militair Tribunaal. Het handvest van Neurenberg is overgenomen door de VN en bestanddeel geworden van het internationale gewoonterecht.

Toch blijft er een mogelijkheid dat door het Karadzic-proces alsnog de waarheid aan het licht komt over de veronderstelde Holbrooke-deal. Karadzic beweert namelijk dat de aanklagers een kopie van de deal in hun dossiers hebben. Holbroeek heeft de afspraak altijd ontkent.

Van de rechters moeten de aanklagers die aan Karadzic geven, als zij het gevraagde papier hebben, ook al maakt het bestaan ervan niet uit voor de bevoegdheid van het tribunaal.

Informatie over het gedrag van Karadzic na de oorlog kan namelijk bij een eventuele veroordeling van belang zijn voor de bepaling van de strafmaat, aldus de rechters.

Karadzic werd afgelopen zomer na een jarenlange zoektocht opgepakt in Belgrado waar hij onder een valse naam leefde en een enorme baard had laten groeien. Zijn proces is nog in de voorbereidende fase. Hij is een van de hoofdverdachten van de genocide na de val van Srebrenica in 1995.

Het feit dat het tribunaal de afspraak van een van de top onderhandelaars ongeldig verklaard is raar, temeer daar in het proces tegen Thomas Lubanga, de rechter eerder door anderen gemaakte afspraken over het geheimhouden van de identiteit van getuigen en zelfs het geheimhouden van de getuigenissen 'respecteert'.

vrijdag 12 december 2008

Lange gevangenisstraffen in 2008

Levenslang
Juliën Constanza (23), de moord op Jesse Dingemans (8), in Hoogerheide, op 1 december 2006; veroordeling door gerechtshof Den Bosch, op 26 februari 2008.

Marcel Teunissen (39), wegens de moord op activist Louis Sévèke (41), in Nijmegen, op 15 november 2005; veroordeling door rechtbank Arnhem, op 7 maart 2008.

Dertig jaar cel en tbs
Henk van Dijk (47), wegens de meervoudige verkrachting van en moord op Suzanne Wisman (12), in Valthermond, op 12 december 2006, veroordeling door gerechtshof Leeuwarden, op 6 maart 2008.

24 jaar cel en tbs
Paul R. (30), voor de moord op Edith Arends-Van Greene (44), in Enschede, op 4 maart 2007; veroordeling door rechtbank Almelo, op 15 april 2008.

24 jaar cel
Brian R.(34), voor de moord op Elvin de Carmen (25), in Rotterdam, op 5 januari 2007; veroordeling door rechtbank Rotterdam, op 3 oktober 2008.

Twintig jaar cel
Kremling S. (43), voor de moord op Angela Pico (32), in Zoetermeer, op 12 maart 2006; veroordeling in hoger beroep door het gerechtshof Den Haag, op 15 juli 2008. De rechtbank had hem eerder tot 25 jaar veroordeeld.

E. (37) voor de moord op Teun Deen (54), directeur van staalbedrijf Fundia in Raamsdonkveer op 9 december 2005; veroordeling in hoger beroep door het gerechtshof te Den Bosch, op 21 Maart 2008. De officier van justitie heeft in eerste aanleg 16 jaar geëist terzake moord. De rechtbank Breda heeft verdachte op 11 mei 2006 veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf terzake moord. Het OM eiste voor het Hof 20 jaar en TBS of levenslang.

vrijdag 5 december 2008

De Drontense Bosmoord

Vanavond in NCRV Netwerk een reportage over de Drontense Bosmoord uit 2001. Het gaat hierbij om de 'moord' op Pim Overzier. Er is een man -Henk H.- tot 20 jaar voor veroordeeld, maar er zijn grote twijfels aan zijn schuld, o.a. door gerechtspsychologen Van Koppen en Ton Derksen en thriller schrijver Jacob Vis.

Volgens Justitie is Pim door Henk vermoord uit jaloezie. Omdat er geen doodsoorzaak vastgesteld kon worden, suggereerde het immer incompetente NFI verstikking en maakte OM daar van dat hij wel levend begraven zou zijn.

Een ander scenario, gesteund door een groot aantal anonieme brieven schrijft dat Pim op de homo ontmoetingsplaats overleden is door vermoedelijk een hartaanval en dat hij vervolgens -respectvol- is begraven door daar aanwezige mede homo's. De politie heeft deze brieven nooit serieus genomen daar Pim Overzier -zoals de politie zelfs op TV liet weten- een hardwerkende man was (en dus geen homo?).

Schijnbaar heeft de advocaat van Henk H. Geert-Jan Knoops, een brief van minister Hirsch Ballin ontvangen waarin deze toezegt dat K. de kans zal krijgen zijn onschuld aan te tonen.

Bekijk hier de hele uitzending

De hoofdpunten:

OM niet ontvankelijk in proces tegen klokkeluider bouwfraude

Het gerechtshof in Den Haag heeft het Openbaar Ministerie vandaag (5-12-2008) niet-ontvankelijk verklaard in de zaak tegen Ad Bos. Hij was de klokkenluider die de bouwfraude aan het licht bracht. Volgens het hof heeft Bos geen eerlijk proces gehad. Het OM heeft hem namelijk eerst als getuige gehoord en heeft toen, volgens het hof doelbewust, niet gezegd dat hij ook nog verdachte in de zaak zou kunnen worden.

Het hof gaf justitie een ferme tik op de vingers, omdat het vindt dat een fundamentele inbreuk is gemaakt op de procesorde. ,,De justitiële autoriteiten wekten de schijn bij de verdachte dat hij niet vervolgd zou worden. Zo maakten ze inbreuk op het zwijgrecht'', aldus het hof. Elke verdachte heeft het recht te zwijgen, omdat niemand aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken.

Bos werd verdacht van omkoping. Hij zou als technisch directeur van wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem in de jaren negentig een ambtenaar van Rijkswaterstaat getrakteerd hebben op twee golfreisjes naar het buitenland en een bezoek aan nachtclub Yab Yum.

Het hof heeft in deze zaak ook de voormalige topmannen Fred V. en Henk K. van het wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem vrijgesproken. Volgens het hof is niet bewezen dat beide mannen als leidinggevende betrokken waren bij de omkoophandelingen. Een betrokken ambtenaar van Rijkswaterstaat is wel veroordeeld. Hij kreeg een werkstraf van 120 uur, voor het aannemen van één van de golfreisjes.

De behandeling van Bos is een grofschandaal. Hij is het die de fraude - waarbij het raijk voor honderden miljoenen het schip in ging- aan het licht bracht. Ondanks beloftes dat klokkeluiders beschermd zouden worden verloor hij zijn baan, zijn geld en zijn huis. Hij raakte alles kwijt en moest met zijn gezin geruime tijd in een caravan wonen en wordt dan nog vervolgd ook.

Een duidelijk signaal van de overheid: "Bek houden"

Gelukkig nam de rechter een goede beslissing: een Sinterklaas kadootje voor Ad Bos

dinsdag 2 december 2008

Even een update van Wouter

Hoe gaat het met onze beleggingen ?

Door Sxeptix-Zapruder

Anderhalve maand geleden heeft Wouter Bos namens U en mij 10 miljard van onze zuur verdiende centjes uit de toekomst alvast uitgeleend aan ING. Twee weken later was ook verzekeraar Aegon de gelukkige ontvanger van een slordige € 3.000.000.000. Kort daarvoor hadden we met z’n allen voor ongeveer 17 miljard euri ook al een bankje aangeschaft bij onze zuiderburen (Meubelcentrale Heijlen uit Peer?). De deal met Fortis zorgde direct al voor kopzorgen. Er moest vrijwel direct al € 50.000.000.000 aan schuld afgelost worden waardoor de teller al richting de 70 miljard schoot. Allerlei vervelende partijen wilden een rechtszaak beginnen

Maar niet getreurd, we bedenken een ietwat andere constructie en gaan het volk voorhouden dat we met hun centjes een paar werelddeals gaan sluiten, moet Wouter gedacht hebben.

De beide “investeringen” in ING en Aegon werden als loterij zonder nieten gepresenteerd. Allerlei hosanna verhalen kwamen in de pers. Bos had een megaklapper gemaakt en wij zouden met z’n allen enorm profiteren. Iedereen, zelfs de vakmensen van het FD was eerst positief, al waren er later wel wat kritische geluiden maar wie leest nu uiteindelijk het financiële dagblad ? (alleen de financiële incrowd maar die begrepen het toen ook al wel). De PvdA schoot omhoog in de peilingen. Dank je wel Wouter !

Dat beide partijen bereid waren 8,5% rente te betalen over de leningen (het heten investeringen maar dat zijn het niet) stonk natuurlijk direct al. Ze betalen op een “normale” spaarrekening maximaal 5%. Met de garantiestelling tot € 100.000 hadden ze met een spaarrente van 6% ongetwijfeld ook heel veel geld aan kunnen trekken. Er moest wel een addertje onder het hoge gras zitten.

Die zit er dus ook en die adder kan gemeen bijten. Blijft het de komende jaren slecht gaan met beide ondernemingen, dan hoeven ze helemaal niet te betalen, mits ze hun aandeelhouders ook geen dividend uitkeren. Blijft het de komende drie jaren slecht gaan, dan hoeven Aegon en ING slechts de originele 13 miljard euri terug te betalen en dat kan dan (deels) in aandelen. Ondertussen betalen wij met z’n allen wel vrolijk de rente over deze € 13 miljard, per jaar zo’n slordige € 600.000.000. Waar geen rekening mee gehouden is (en hier komt de echte aap uit de mouw) is de inflatie. Bij een inflatiecijfer van 3% kost het ons er in echt geld ook nog eens 1,2 miljard euro’s bij. Mijn persoonlijke verwachting is dat de inflatie echter op afzienbare termijn door het dak zal gaan. Wie weet wat het dan zal gaan kosten.

Dan terug naar de titel, hoe gaat het met onze investeringen ?

ING is vandaag, na vorige week weer opgekrabbeld te zijn, weer 11,36% gezakt en staat weer onder de € 6, op € 5,85 (meer dan 40% lager dan toen Bos onze centjes erin pompte).

Aegon vergaat het al niet veel beter. Min 8,73% vandaag naar € 3,38… Toen de eerste geruchten de kop opstaken was Aegon meer dan € 4 waard.

Schijnbaar gelooft de markt niet zo in onze investeringsbeslissingen. De vooruitzichten worden ook niet echt beter..... Jammer, het was zo’n goed verhaal !