Immigratie heeft ons land de afgelopen veertig jaar meer dan 200 miljard euro gekost. Dit jaar was er 12,7 miljard euro mee gemoeid.
Dat stelt Elsevier op basis van eigen berekeningen in Syp Wynia’s Week.
Elsevier heeft uitgaven van verschillende ministeries bestudeerd naar aanleiding van de poging van de PVV om achter de kosten van niet-westerse allochtonen te komen. Het blad maakte daarbij onder meer gebruik van een onderzoek 'Immigration and the Dutch Economy' (SBN 90-5833-129-6) (mirror) van het Centraal Planbureau (CPB) uit 2003. Het CPB stelde dat een niet-westerse immigrant die bij binnenkomst 25 jaar oud is, over de gehele levensloop gemiddeld 43.000 euro zou kosten. Daarbij hield het CPB rekening met de kosten voor onder meer zorg, onderwijs, pensioenen en sociale zekerheid, die groter zouden zijn dan de extra belasting- en premie-inkomsten. Per jaar zou dat neerkomen op 3000 euro aan kosten.
Elsevier maakt daar, gelet op de huidige waarde van de euro, 3400 euro per jaar van. Aangezien er momenteel in Nederland 1,8 miljoen niet-westerse allochtonen zijn, zou dat betekenen dat de totale kosten 6,1 miljard euro bedragen. Het blad heeft daarnaast gekeken naar kosten bij diverse ministeries, zoals dat van Justitie, Binnenlandse Zaken, en Wonen, Wijken en Integratie en er een eigen rekensom op toegepast. "De uitkomst van de berekeningen is natuurlijk niet heel precies", bekent Elsevier. "Maar vaststaat dat de grootscheepse immigratie uit andere continenten van de afgelopen decennia een kostbare zaak is geweest en nog lang kostbaar zal blijven." Het CPB kon gisteren nog niet reageren op de berekening van Elsevier.
PVV-Kamerlid Fritsma was niet bereikbaar voor commentaar. De VVD liet weten zelf bezig te zijn met een onderzoek naar de kosten van kansarme immigranten. "Wij zijn ook benieuwd naar de berekeningen, maar niet op de manier van de PVV", aldus VVD-Kamerlid De Krom. "Je moet kijken waar de problemen liggen en dat is bij de kansarme migranten. We weten dat het miljarden per jaar kost, maar we willen dat het allemaal een stuk preciezer duidelijk wordt."