Radovan Karadzic komt de aanklagers van het Joegoslaviƫ-Tribunaal niet tegemoet: zij zullen elk apart feit moeten bewijzen tijdens het proces wegens oorlogsmisdaden en genocide dat later dit jaar moet beginnen.
Andere verdachten tonen wel eens goede wil, door bijvoorbeeld toe te geven welke functies zij hebben bekleed. Maar de ex-president van Republika Srpska wil op geen enkele manier meewerken aan zijn eigen veroordeling, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde notitie waarin Karadzic van de rechters uiteen moest zetten hoe hij zijn verdediging gaat voeren.
Karadzic zal onder meer terecht moeten staan voor de genocide van Srebrenica. Na de verovering van die Oost-Bosnische enclave doodde het Bosnisch-Servische leger duizenden moslimmannen en -jongens. Karadzic gaat in zijn notitie niet inhoudelijk in op de gebeurtenissen. Wel toont hij zich optimistisch dat hij wordt vrijgesproken: „Als de wet eerlijk wordt toegepast en toegestaan wordt dat de waarheid over de gebeurtenissen in BosniĆ« aan het licht komt, is hij vol vertrouwen dat de rechters hem niet schuldig zullen verklaren.”
Karadzic heeft natuurlijk groot gelijk. De aanklagers hebben een tiental jaar de tijd gehad om de aanklacht voor te bereiden en hebben die nog maar net klaar en hij krijgt zijn processtukken niet in het Servo Kroatisch, bovendienkrijgen de aanklagers vet betaald voor hun werk dus waarom zou hij hen helpen. Dit zijn de mannen die hem achter de tralies willen helpen.
2 opmerkingen:
Washington zet alles in op islamitisch Bosnie.De VS eisen rechten op voor de Bosnische Kroaten, Bosnische moslims,maar weigeren diezelfde rechten aan Bosnische Serviers.Wat aan de Kroaten,Slovenen, Bosnische moslims en Albanese Kosovaren werd toegestaan, werd verboden aan de Serviers.. In 1992 schreef de Bosnische regering een referendum uit met de vraag of Bosnie en Herzegovina onafhankelijk moesten worden.Als men het bekijkt vanuit internationaal recht,dan is het uitroepen van de Bosniche onafhankelijkheid op een volledig illegale manier gebeurd.Enerzijds voorziet de Joegoslavische Grondwet dat afsplitsing voorafgegaan moeten worden door een raadpleging in de verschillende republieken.Anderzijds voorzien de Bosnische wetten zelf dat er een akkoord moet zijn van alle nationaliteiten,moslims,Serviers en Kroaten. De Bosnische Kroaten en Bosnische moslims vormden een strategische alliantie en hadden zo een meerderheid. Daartegenover stonden de Bosnische Serviers die tegen waren. Desondanks werd op 5 april 1992 de onafhankelijkheid uitgeroepen .De Bosnische Serviers riepen als reactie een eigen Servische republiek uit, dit werd de Republiek Srpska. Dit was de start voor een oorlog in Bosnie.Als de Bosniers moslims gewacht hadden op een compromis met de Serviers ,toch meer dan een derde van de bevolking in Bosnie, hadden de Serviers nooit de wapens opgenomen.Bosnische Serviers gingen tenslotte akkoord met een federaal model voor Bosnie[Lissabon overeenkomst], dat door internationale bemiddelaars uitgewerkt werd, maar dat werd door uiteindelijk Izetbegovic verworpen.Op 16 maart van dat jaar, 1992, was Karadzic andermaal duidelijk en waarschuwde nadrukkelijk voor ernstige gevolgen. Hij waarschuwde voor een burgeroorlog tussen de diverse etnische groepen en religies, met als gevolg mogelijk honderdduizenden doden en honderden dorpen en steden die totaal zouden worden verwoest.Hij voegde er voorts aan toe: na een dergelijke oorlog zullen we exact dezelfde situatie hebben. De drie Bosnie en Herzegovinas die we nu ook hebben. Karadzic waarschuwde dus openlijk voor de gevolgen. Er bleef weinig anders over dan de gewapende optie om hun rechten te verdedigen. Tot vandaag is er niet definitief bekend hoeveel mensen in juli 1995 in Srebrenica zijn omgekomen.Hoeveel mensen zijn omgekomen, hoeveel van hen zijn geexecuteerd, waar de lijken zijn, wie er schuldig was.Forensische experts van het Joegoslavie tribunaal hebben bij Srebrenica tot nu toe iets meer dan tweeduizend doden gevonden.Waar zijn de andere vijf of zesduizend lijken?Het gebruik van aantallen slachtoffers voor politieke doelen is een praktijk die ook uit voormalig Joegoslavie bekend is.
Helemaal met je eens
Een reactie posten