De twee moslimomroepen in Nederland, de Nederlandse Moslim Omroep en de Nederlands Islamitische Omroep, besteden het ontvangen publieke geld niet aan het maken van programma’s, maar vooral aan het ruzieën met elkaar. Dat blijkt uit de jaarrekeningen en begrotingen van de Stichting Verzorging Islamitische Zendtijd (SVIZ).
De SVIZ is in 2007 opgericht om de omroepgelden en de zendtijd gelijk te verdelen tussen de Nederlandse Moslim Omroep en de Nederlands Islamitische omroep. De ruzie tussen de twee omroepen kost tonnen aan advocaten, accountants en andere externen.
Zo kostten de advocaten in twee rechtszaken die sinds 2007 plaatsvonden alleen al bijna twee ton. Dit wordt betaald met publiek geld, dat dus niet wordt besteed aan het maken van radio- en televisieprogramma's.
Ook de juridische kwestie rondom de informatieplicht van de NMO jegens de SVIZ kost handen vol geld. De SVIZ vindt dat de NMO inzage moet geven in de financiën, maar de NMO vindt van niet. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), die de andere vier bestuurders aan SVIZ levert en die de NIO bestiert, deed daar nooit moeilijk over en gaf, ’hetzij krakkemikkig’, wel inzage. Ook over de informatieplicht liep een juridische strijd, waarna de SVIZ uiteindelijk gelijk kreeg.
Bovendien willen de drie partijen niet dat één accountant alle boeken controleert. Daarom worden er nu drie accountantskantoren ingehuurd voor het werk dat door één kan worden gedaan. Dat kostte in de bestaansperiode van de SVIZ al bijna een ton. Zakelijk directeur Maurice Koopman die is aangesteld om de efficientie te bevorderen ontvangt 1000 euro per dag en een controller ontvangt nog eens 750 euro per dag. Geruchten over fraude door de twee jaar geleden ontslagen NMO-directeur Frank William doen al langere tijd de ronde. Zijn salaris moet in ieder geval tot 2010 worden doorbetaald. (Overigens heeft Williams inmiddels een nieuwe moslimomroep, Zenith, opgericht, maar hier moest hij in maart 2009 zijn functie neerleggen wegens een onderzoek naar corruptie. In verband hiermee deed de Fiod in maart ook een inval bij de NMO.)
Het bestuur van de SVIZ bestaat uit negen personen. Vier hiervan zijn voorgedragen door het Contactorgaan Moslims en vier door de Nederlandse Moslim Raad. De voorzitter, Mohamed Sini, is onafhankelijk van die twee organisaties. Twee bestuursleden zijn echter – tegen de regels- ook bestuurslid bij de Nederlandse Islamitische Omroep, één van de partijen in het geschil dat de SVIZ juist op moest lossen. Andere bestuursleden zijn, eveneens tegen de regels, bestuurslid bij óf het CMO of de NMR.
Een en ander roept toch wel vragen op. Waarom hebben we in Nederland al twee Moslimomroepen nodig (en klaarblijkelijk zelfs een derde) en waarom is er ook nog eens een stichting nodig om het geld tussen die twee te verdelen. Geld dat klaarblijkelijk alleen wordt besteed aan het geruzie over de verdeling er van. Alledrie opdoeken zou ik zeggen.
Zie ook: "Ultimatum Moslimomroepen"
2 opmerkingen:
En kijk eens: L'Histoire se repete:
Ruzie bij moslimomroep
Moslimomroep OUMA dreigt nog voor de eerste uitzending uit elkaar te vallen. De omroep is ontstaan uit twee groepen -de Academica Islamica en de stichting Moslim Omroep Nederland- en die hebben ruzie met elkaar.
Volgens NRC Handelsblad draait de onenigheid om de aanstelling van Maurice Koopman. Er was afgesproken om geen medewerkers van de oude moslimomroepen op sleutelposities neer te zetten. Maar Koopman was voorheen de baas van een stichting die de subsidies verdeelde over de verschillende moslimomroepen.
Ervaring
De stichting Moslim Omroep Nederland wijst erop dat de aanstelling van Koopman juist een goede is. Hij heeft veel ervaring als bestuurder en die is nodig om in twee maanden een omroeporganisatie op te zetten, aldus voorzitter Radi Suudi van de stichting. Suudi was overigens de voorzitter van de mislukte aspirant-moslimomroep Zenit.
Het Commissariaat voor de Media gaat deze week praten met de ruziënde partijen, maar wilde nog niet reageren.
moslimlanden die Nederlandse en andere Europese moslims rechtstreeks met de Moslimbroederschap door een complex netwerk van financiële, non-profit en religieuze organisaties, in een poging om de groei van de radicale islam in het Westen te financieren krijgen hulp van de Nederlandse politici.
De regeringen van Saudi Arabie, Koeweit, Katar en Iran betalen 2de a’ 3de salarissen van de moslimleiders in Nederland om de islam in Nederland te bevorderen. Ze financieren bijna alle moskeen maar ook de activititen van de jihadisten die overal moesten vechten voor de Islam imperium..
Nu zijn ze bezig om nog een grotere, de grootste moskee van Europa te bouwen in Amsterdam, genaamd ” westermoskee” een zeer complexe militaire kazerne zou meer dan 25 000 moslims te kunnen trainen.
Een reactie posten