De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat ook het Koninklijk Huis een bijdrage moet leveren aan de bezuinigingen die volgens het kabinet nodig zijn. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel kwam hierover onder vuur te liggen, toen hij zei dat hij niet over „populistische” maatregelen wil praten.
PVV-leider Geert Wilders was de eerste die de stijging van de uitkering van het Koninklijk Huis aan de orde stelde. Hij wil dat de toelage van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Maximá met 20 procent wordt gekort, hetzelfde percentage dat het kabinet aan bezuinigingsmogelijkheden op de hele begroting zoekt.
Wilders kreeg steun van Femke Halsema (GroenLinks), Agnes Kant (SP), Rita Verdonk (ToN) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). Halsema wil dat het Koninklijk Huis ook inkomens- en successiebelasting gaat betalen. Kant pleitte voor het bevriezen van de toelage.
Maar Van Geel hield de boot af. „U komt als bijen op de honing af om een populistisch nummertje te maken. Ik wil een serieus debat, wij gaan voor de grote dingen om het land weer weerbaar te maken.”
Van Geel wilde natuurlijk niet antwoorden omdat de begroting van het koninklijk huis natuurlijk heilig is. Dat de Koninklijk huis nu in tijd van crisis zelfs vergroot wordt is natuurlijk van de gekken.
De uitkering voor Willem-Alexander en Máxima stijgt volgend jaar met 7000 euro naar 248 duizend euro. De toelage van Beatrix van 813 naar 843 duizend euro. Het totaalbedrag dat het drietal krijgt bedraagt 7,1 miljoen euro.
Tja zo komen wij 'samen' de crisis wel door
woensdag 16 september 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten