De fiscus is begonnen om bij een grote groep, voornamelijk allochtone ouders, voor miljoenen aan opvangsubsidies terug te vorderen omdat die onterecht zouden zijn verkregen.
Bij zeker 1760 ouders, verspreid over het hele land, heeft de Belastingdienst afgelopen maanden om aanvullend bewijs gevraagd voor opvang via een gastouderbureau. De ouders zouden meer uren hebben gedeclareerd dan daadwerkelijk werd opgepast. Ook werd er volgens de fiscus meer opvang opgegeven dan op basis van hun werk en reistijd te billijken valt.
De overheid betaalt via toeslagen mee aan de oppas van kinderen van werkende ouders. Dat kan via een crèche of via een gastouderbureau, waar de oppas aan huis komt.
Aanleiding is de strafzaak die loopt tegen het gastouderbureau Dar el Hanan uit Utrecht. Aangezien de ouders gebruikmaakten van dit gastouderbureau waren de declaraties van de ouders ook verdacht geworden.
De fiscus bevestigt dat nu al op grote schaal wordt teruggevorderd. "We versturen sinds maandag ongeveer dertig beschikkingen per dag", zegt woordvoerder Jelle Wijkstra van de Belastingdienst.
Naar verloop van tijd breidde de fiscus het onderzoek uit naar ouders bij nog eens zeven andere bureaus, uit onder meer Utrecht, Den Haag, Breda en Eindhoven.
Vooral ouders die met terugwerkende kracht toeslagen aanvroegen, vestigden de aandacht op zich, zo stelt De Belastingdienst.
Uit brieven in bezit van De Telegraaf blijkt dat het per gezin om gemiddeld 15.000 euro gaat, variërend van enkele duizenden euro's tot ruim 33.000. "Het gaat om de jaren 2006, 2008 en 2009. Wij kennen ongeveer 1100 ouders die nu met brieven en invorderingen worden geconfronteerd", zo stelt Ahmed B., eigenaar van gastouderbureau Dar el Hanan uit Utrecht, die stelt dat het in totaal waarschijnlijk om 45 miljoen euro aan opvangsubsidie gaat.
B. wordt door justitie verdacht van witwassen, fraude en oplichting, zo bevestigt het OM in Den Haag. "Het gaat bij deze meneer om miljoenen euro's. De zaak is nu aangehouden in afwachting van getuigenverhoor, maar daarna gaan we verder", zegt een justitiewoordvoerder.
De ouders zijn het vaak niet eens met de terugvorderingen van de Belastingdienst. Inmiddels is zelfs een stichting Gedupeerden Kinderopvangtoeslagen in oprichting, die tegen de Belastingdienst wil procederen.
woensdag 16 september 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten