donderdag 28 mei 2009

Plan schrapping godslastering afgeblazen

Het kabinet trekt het plan in om het verbod op godslastering te schrappen en tegelijk een antidiscriminatiewet te veranderen.

Een recente uitspraak van de Hoge Raad dwarsboomt het voornemen van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) om het beledigingsverbod aan te passen.

Bronnen rond het kabinet bevestigden donderdag berichtgeving hierover in het Reformatorisch Dagblad. De ministerraad moet vrijdag officieel besluiten het wetsvoorstel te laten varen.

De Hoge Raad heeft begin maart een man uit Valkenswaard vrijgesproken die een poster had opgehangen met de tekst:

''Stop het gezwel dat islam heet.'' Het hoogste rechtscollege van Nederland geeft daarmee een beperkte uitleg aan het beledigingsverbod uit artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht.

Hirsch Ballin wilde 137c juist verduidelijken om aan te geven dat het strafbaar kan zijn groepen mensen te beledigen zonder ze expliciet te noemen.

Na de uitspraak van de Hoge Raad heeft hij echter geconcludeerd dat de rechtspraak hierover niet eenduidig en in ontwikkeling is. Het ligt daarom niet voor de hand nu de wet te veranderen. Zeker omdat het gaat om een gevoelig en belangrijk onderwerp, dat ook raakt aan grondrechten.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft Hirsch Ballin begin dit jaar opgeroepen het verbod op godslastering (vastgelegd in artikel 147) te schrappen.

Met een gladheid waar een paling in een emmer snot jaloers op zou zijn probeerde Hirsch Ballin die ingreep te combineren met een aanpassing (lees: ‘uitbreiding’) van artikel 137c, zodat ‘kwetsbare groepen’ duidelijk beschermd zouden blijven tegen opzettelijke belediging. De Kamer had twijfels bij het combinatieplan van de minister, maar gaf hem de ruimte het verder uit te werken.

Dit ‘combinatieplan’ zou via een achterdeurtje het verbod op godslastering in feite nog steeds in stand houden en uiteindelijk veel méér strafbaar stellen.

Hirsch Ballin grijpt nu de uitspraak van de rechter aan om dan maar gewoon de wens van de Tweede kamer te negeren en de godslastering strafbaar te houden.

maandag 11 mei 2009

Marokkanen aanpakken met ijzeren vuist.

De Tweede Kamerfracties van de PvdA, VVD en PVV eisen opheldering van het kabinet over de Diamantbuurt in Amsterdam, waar hangjongeren opgroeien tot criminelen en de hulpverlening faalt.

"De geitenwollensokkenaanpak van dit kabinet heeft geen zin'', zegt VVD-Kamerlid Fred Teeven. Hij vindt dat de "criminele Marokkanen'' uit de buurt in Amsterdam Oud-Zuid met "een ijzeren vuist'' moeten worden aangepakt. De Amsterdamse politie luidde afgelopen zaterdag de noodklok over de Diamantbuurt.

Je gaat je natuurlijk wel afvragen waarom de VVD dit nooit heeft gedaan toen ze nog in de regering zaten. Wellicht voelt men de hete adem van Wilders wat te dicht bij het VVD pluche komen?

woensdag 6 mei 2009

Juristen snel de fout in met dna

Uit een artikel van rechter in opleiding Rogier Raat in Trema, het vakblad voor de rechterlijke macht blijkt dat juristen makkelijk verkeerde conclusies trekken uit dna-onderzoek. Ze denken ten onrechte de onderzoeksverslagen te begrijpen.

Raat ging in 24 lopende opsporingsonderzoeken na of de deskundigenrapportages duidelijk waren en goed werden geïnterpreteerd. Hierbij bleek dat bijna één op de vijf rechters, officieren van justitie en advocaten de conclusie onjuist weergeeft. Gewoonlijk werd de waarde van de dna-resultaten overschat.

Omdat dna-deskundigen nog weinig in de rechtszaal verschijnen om hun bevindingen toe te lichten, bestaat het risico dat de verkeerde persoon wordt veroordeeld.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de juristen die gebruik maken van de gegevens van dna-deskundigen zijn gebaat bij duidelijkere rapporten, concludeert Raat. Deskundigen moeten hun onderzoekskeuzes beter toelichten en moeten het belang van vervolgonderzoek duidelijk maken.
Justitie moet daarentegen duidelijker aangeven aan deskundigen hoe de gegevens later gebruikt gaan worden in de rechtszaal.