maandag 9 augustus 2010

Forse EU-steun voor Marokko is misplaatst

De EU steunt Marokko dit jaar met een bedrag van 135 miljoen euro in de vorm van garanties. De Europese Commissie heeft hiervoor maandag het licht op groen gezet.

Het geld is bedoeld voor landbouwprojecten, voor infrastructuur in afgelegen regio's en voor bestrijding van het analfabetisme.

Allemaal heel mooi van de EU maar waarom zou de Europese belastingbetaler ook maar één cent aan Marocco bij moeten dragen? temeer daar de huidige koning, Mohammed, één van de rijkste koningen terw wereld is.

Er is veel te doen over het vermogen van Mohammed. Zijn vader, Hassan II, liet bij zijn dood in 2000 een geschat vermogen van 40 miljard USD na (Nationale schuld was 20 miljard dollar). Desondanks erfde zijn zoon Mohammed 'maar' US$ 500 miljoen. Mohammed slaagde er echter in om in 8 jaar tijd, zijn officiële vermogen te vervijfvoudigen tot 2,5 miljard US$. Het vermogen van de koninklijke familie komt traditioneel uit de opbrengst van de fosfaatproductie van Marokko, maar Mohammed Vi is ook 'in zaken' gegaan. Hij is de nummer één waar het gaat om Banken, verzekeringen en productie. Hij heeft 20 paleizen, enkele duizenden hectares landbouwgrond, Omnium Nord Africaine (een mijnbouwbedrijf), voorts nog aanzienlijke belangen in de mijnbouw, telecommunicatie, verzekeringen, transport en logistiek, een verpakkingsbedrijf (Sevam), een meubelbedrijf (Primarios) en La Compagnie de textiles Chérifienne en onroerend goed in Frankrijk (waaronder een landgoed van 400 hectare bij Parijs) en de VS.

Waar Hassan II trouwens zijn fortuin vandaan haalde is niet helemaal duidelijk, omdat zijn vader Mohammed VI zeker niet rijk was. Hassan II heeft dat fortuin dus in ieder geval tijdens zijn regering bij elkaar geschraapt enniet door hard te werken.

Al met al een land met een te bedenkelijke leider om 135 miljoen aan te geven.

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik weet in ieder geval één bron waar dat koningshuis zijn geld de afgelopen jaren vandaan heeft gehaald. Een Marokkaanse kennis vertelde me een paar jaar geleden dat de sinaasappelplantage van zijn ouders praktisch failliet was. Dat kwam zo: ze moesten de complete oogst verplicht voor een appel en een ei aan de koning verkopen, die dat vervolgens weer voor marktprijzen doorverkocht aan Europese handelaren. Dat belooft nog wat voor die landbouwprojecten...

Anoniem zei

Fijn. Daar gaat ons geld weer.

Spits zei

prachtig voor je het weet is Marokko rijker dan de meeste europese landen hup hup whahaha

Anoniem zei

Je gelooft toch niet dat ze dat ooit terug betalen??
Het is en blijft onbetrouwbaar volk, ik moet de eerste eerlijke marrokaan nog tegen komen.
Bedankt (s)linkse kliek dat jullie alweer van mijn belasting geld Sinterklaas (o, nee Sinterklaas is niet haram) gaan spelen.

Anoniem zei

laten ze die 135 miljoen maar gebruiken om de problemen met de marrokanen hier op te lossen!!

Anoniem zei

DIT KAN TOCH ECHT NIET WAAR ZIJN, KONING STEENRIJK EN DE EU GAAT DAAR GELD GEVEN!!!!!

Anoniem zei

Hiervoor dus !!!

RABAT - Marokko sluit ruim 1200 in slechte staat verkerende moskeeën. Ruim vijfhonderd islamitische gebedshuizen worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwe moskeeën.

XXX zei

AAnoniem 6:18
En daad hebben ze 245 miljoen voor.

In 2009 leende de EIB (Europese Investment bank, ze ook 200 miljoen voor "het moderniseren van scholen"De EU deed daar nog es een schepje bovenop. http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=BEI/09/138&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

In 2007 kregen ze al hun 5e lening van 180 miljoen (van de Europese Investmen bank) Om hun wegen te onderhouden.
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=BEI/07/111&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

lees nooit es iets over terugbetalen, dat kunnen ze ook niet omdat het meeste geld al opgaat aan hun schulden

Anoniem zei

Wanneer komen wij Nederlanders eens in opstand tegen die linkse kliek die ons land naar de kloten help??
Wat kostte dat generale pardom ook alweer??
En wij maar meer wurgbelastingen betalen.
Er komt een tijd dat het volk het niet meer pikt.
We zijn toch niet ze naief dat we verwachten dat het geld ooit terug komt??

Anoniem zei

laten we zijn landgenoten die hier de boel verkloten voor dat geld retour afzender sturen. Win, win sutiatie.
Stop dubbel paspoort.

Anoniem zei

Ik bin marokan en ik geld meeneme naar marok van de subsidi can EU. Ik Groote HOUS Kope in strand bij maroko :) , JULLIE lekkrr doorklagen
gr uit marokko

Een reactie posten