vrijdag 13 augustus 2010

Turken hoeven niet in te burgeren

In de categorie onbegrijpelijke rechterlijke uitspraken is er weer een nieuwe: Deze week gaf een Rotterdamse rechter van de afdeling bestuusrecht twee Turkse immigranten gelijk in hun weigering om op te draven voor inburgeringsles. Een associatieverdrag tussen Turkije en de Europese Unie zou Nederland verbieden om Turkse immigranten tot Nederlandse lessen te dwingen. De plicht voor Turken tot inburgering is volgens de bestuursrechter in strijd met een non-discriminatiebepaling. Ook EU-burgers hoeven namelijk niet op Nederlandse les. Volgens het verdrag mogen hier wonende Turken 'niet duurder uit zijn dan Nederlanders' en de cursussen zijn niet gratis. Vandaar.

De Rotterdamse rechtbank is van mening dat het moeten voldoen aan de inburgeringsplicht en het halen van een examen een maatregel is die van invloed is op de omstandigheden waaronder een Turkse werknemer arbeid verricht en hier verblijft.

De Nederlandse staat mag niet berusten in de uitspraak van de rechter dat Turkse immigranten kunnen weigeren een inburgeringscursus te volgen. In hoger beroep moet duidelijk worden of die beslissing wel houdbaar is, luidt de eerste reactie uit de politiek.

Kamerlid Dijsselbloem (PvdA) dringt aan op de toetsing van de uitspraak van de rechter.

Dijsselbloem: "Ik wil niet dat we de problematiek van taalachterstand en het daarmee samenhangende sociale isolement maar laten lopen, omdat een Rotterdamse rechter zo'n verregaande uitspraak doet. Die taalachterstanden verdwijnen namelijk niet vanzelf." VVD, CDA en PVV willen, omdat ze druk over een nieuwe regering onderhandelen, niet reageren. Volgens de afdeling bestuursrecht van de rechtbank in Rotterdam is

De uitspraak heeft geen invloed op de inburgeringstoets die Turkse onderdanen in(Turkije moeten afleggen, alvorens zij toestemming krijgen naar ons land te komen. Het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie bestudeert de uitspraak.

Toetsing door rechters is een mooie zaak, maar het zou niet zo mogen zijn dat de beslissing van een rechter ergens, klaarblijkelijk zwaarder weegt dan wat een democratisch gekozen regering besluit om één van de meest prangende problemen van de Nederlandse samenleving aan te pakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten