dinsdag 2 december 2008

Even een update van Wouter

Hoe gaat het met onze beleggingen ?

Door Sxeptix-Zapruder

Anderhalve maand geleden heeft Wouter Bos namens U en mij 10 miljard van onze zuur verdiende centjes uit de toekomst alvast uitgeleend aan ING. Twee weken later was ook verzekeraar Aegon de gelukkige ontvanger van een slordige € 3.000.000.000. Kort daarvoor hadden we met z’n allen voor ongeveer 17 miljard euri ook al een bankje aangeschaft bij onze zuiderburen (Meubelcentrale Heijlen uit Peer?). De deal met Fortis zorgde direct al voor kopzorgen. Er moest vrijwel direct al € 50.000.000.000 aan schuld afgelost worden waardoor de teller al richting de 70 miljard schoot. Allerlei vervelende partijen wilden een rechtszaak beginnen

Maar niet getreurd, we bedenken een ietwat andere constructie en gaan het volk voorhouden dat we met hun centjes een paar werelddeals gaan sluiten, moet Wouter gedacht hebben.

De beide “investeringen” in ING en Aegon werden als loterij zonder nieten gepresenteerd. Allerlei hosanna verhalen kwamen in de pers. Bos had een megaklapper gemaakt en wij zouden met z’n allen enorm profiteren. Iedereen, zelfs de vakmensen van het FD was eerst positief, al waren er later wel wat kritische geluiden maar wie leest nu uiteindelijk het financiële dagblad ? (alleen de financiële incrowd maar die begrepen het toen ook al wel). De PvdA schoot omhoog in de peilingen. Dank je wel Wouter !

Dat beide partijen bereid waren 8,5% rente te betalen over de leningen (het heten investeringen maar dat zijn het niet) stonk natuurlijk direct al. Ze betalen op een “normale” spaarrekening maximaal 5%. Met de garantiestelling tot € 100.000 hadden ze met een spaarrente van 6% ongetwijfeld ook heel veel geld aan kunnen trekken. Er moest wel een addertje onder het hoge gras zitten.

Die zit er dus ook en die adder kan gemeen bijten. Blijft het de komende jaren slecht gaan met beide ondernemingen, dan hoeven ze helemaal niet te betalen, mits ze hun aandeelhouders ook geen dividend uitkeren. Blijft het de komende drie jaren slecht gaan, dan hoeven Aegon en ING slechts de originele 13 miljard euri terug te betalen en dat kan dan (deels) in aandelen. Ondertussen betalen wij met z’n allen wel vrolijk de rente over deze € 13 miljard, per jaar zo’n slordige € 600.000.000. Waar geen rekening mee gehouden is (en hier komt de echte aap uit de mouw) is de inflatie. Bij een inflatiecijfer van 3% kost het ons er in echt geld ook nog eens 1,2 miljard euro’s bij. Mijn persoonlijke verwachting is dat de inflatie echter op afzienbare termijn door het dak zal gaan. Wie weet wat het dan zal gaan kosten.

Dan terug naar de titel, hoe gaat het met onze investeringen ?

ING is vandaag, na vorige week weer opgekrabbeld te zijn, weer 11,36% gezakt en staat weer onder de € 6, op € 5,85 (meer dan 40% lager dan toen Bos onze centjes erin pompte).

Aegon vergaat het al niet veel beter. Min 8,73% vandaag naar € 3,38… Toen de eerste geruchten de kop opstaken was Aegon meer dan € 4 waard.

Schijnbaar gelooft de markt niet zo in onze investeringsbeslissingen. De vooruitzichten worden ook niet echt beter..... Jammer, het was zo’n goed verhaal !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten