Hij eiste vorige week in een kort geding dat er een einde aan de zwijgplicht wordt gemaakt.
De rechter vindt het verbod echter niet onrechtmatig, omdat justitie inmiddels heeft toegezegd dat Louwes per geval om toestemming kan vragen om op concrete publicaties van de media te reageren.
Louwes kreeg zijn beperking van justitie opgelegd in verband met zijn penitentiair programma om hem voor te bereiden op zijn terugkeer in de maatschappij.
Ook diende het contactverbod met de media om het belang te beschermen van de nabestaanden van de weduwe Jacqueline Wittenberg, het slachtoffer van de moord.
De 60-jarige Jacqueline Wittenberg werd 25 september 1999 dood in haar woning gevonden. Ze bleek met een mes te zijn vermoord. De fiscaal jurist Louwes kreeg twaalf jaar cel voor dit misdrijf, maar heeft altijd ontkend. Hij probeert nog steeds zijn onschuld te bewijzen.
De veroordeelde jurist komt in april 2009 vrij. Sinds december vorig jaar mag hij overdag buiten de gevangenis werken en gaat hij 's avonds terug naar zijn cel. Als een van de voorwaarden om dit programma te volgen, accepteerde Louwes aanvankelijk het contactverbod met de media.
Louwes wil volgens zijn advocaat Geert-Jan Knoops af van de zwijgplicht omdat er nog steeds veel over hem wordt geschreven. Zijn cliënt wil de mogelijkheid hebben om te reageren op zaken die over hem worden gemeld. Hij wil zich kunnen verdedigen.
Knoops is toch tevreden met de uitspraak, omdat Louwes in concrete gevallen om toestemming kan vragen om de media te benaderen.
Verder komt de rechter volgens de advocaat in zijn uitspraak ''geheel tegemoet'' aan de bezwaren die Louwes tegen de afspraken had. Zo oordeelde de rechter dat een algemeen mediaverbod niet gerechtvaardigd is en dat het verbod aan Louwes te ruim was geformuleerd.
De uitspraak is ook belangrijk voor de rechtsontwikkeling, meent Knoops. ''Uit het vonnis blijkt dat de Nederlandse Staat niet onbeperkt en ongemotiveerd een dergelijk mediaverbod kan opleggen aan een veroordeelde of iemand die, zoals de heer Louwes, deelneemt aan een penitentiair programma.''
Toch blijft het een vreemde zaak. Ik heb nog nooit gehoord van een gevangene die vanwege zijn terugkeer in de maatschappij een spreekverbod kreeg. Het lijkt hiet potdorie wel China. Het feit dat hij nu per individueel geval toestemming kan vragt daar niets aan af want die toestemming wordt hem natuurlijk gewoon geweigerd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten