Karadzic, president van de Bosnische Serviërs tijdens de Bosnië-oorlog (1992/95), claimt dat hij in 1996 een afspraak heeft gemaakt met de Amerikaanse Balkan-bemiddelaar Holbrooke: Karadzic zou zich terugtrekken uit de politiek en in ruil daarvoor niet worden vervolgd door het VN-hof in Den Haag.
De tribunaalrechters wijzen erop dat zo'n deal, ook al zou die bestaan, volgens het volkenrecht niet geldig is voor het VN-tribunaal. Zij wijzen erop dat volgens de beginselen van Neurenberg voor bepaalde misdaden zoals genocide en oorlogsmisdaden geen immuniteit geclaimd kan worden voor internationale hoven.
In het Duitse Neurenberg werden na de Tweede Wereldoorlog de overlevende kopstukken van het nazibewind berecht door het Internationaal Militair Tribunaal. Het handvest van Neurenberg is overgenomen door de VN en bestanddeel geworden van het internationale gewoonterecht.
Toch blijft er een mogelijkheid dat door het Karadzic-proces alsnog de waarheid aan het licht komt over de veronderstelde Holbrooke-deal. Karadzic beweert namelijk dat de aanklagers een kopie van de deal in hun dossiers hebben. Holbroeek heeft de afspraak altijd ontkent.
Van de rechters moeten de aanklagers die aan Karadzic geven, als zij het gevraagde papier hebben, ook al maakt het bestaan ervan niet uit voor de bevoegdheid van het tribunaal.
Informatie over het gedrag van Karadzic na de oorlog kan namelijk bij een eventuele veroordeling van belang zijn voor de bepaling van de strafmaat, aldus de rechters.
Karadzic werd afgelopen zomer na een jarenlange zoektocht opgepakt in Belgrado waar hij onder een valse naam leefde en een enorme baard had laten groeien. Zijn proces is nog in de voorbereidende fase. Hij is een van de hoofdverdachten van de genocide na de val van Srebrenica in 1995.
Het feit dat het tribunaal de afspraak van een van de top onderhandelaars ongeldig verklaard is raar, temeer daar in het proces tegen Thomas Lubanga, de rechter eerder door anderen gemaakte afspraken over het geheimhouden van de identiteit van getuigen en zelfs het geheimhouden van de getuigenissen 'respecteert'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten