dinsdag 20 oktober 2009

Paul Spiekerman van Weezelenburg na 6 jaar jaar al in TBS

Paul Spiekerman van Weezelenburg, die op 31 januari 2005 geleden werd veroordeeld tot twintig jaar cel nadat hij zijn ex-vriendin Daniela Vromen (29), haar broer Patrick (34) en haar ouders Jase (56) en Lei (60) had vermoord, mag volgend jaar al voor behandeling naar een tbs-kliniek onder de zgn ‘Fokkens-regeling’. Op grond daarvan kunnen daders al na een derde van hun straf naar een tbs-kliniek. In juni volgend jaar, na zes jaar en acht maanden, mag hij de gevangenis verlaten. Het openbaar ministerie had destijds levenslang geëist en zag geen heil in een tbs-behandeling.

Nabestaanden zijn verbijsterd dat Spiekerman voor de Fokkens-regeling in aanmerking komt.

De VVD wil dat minister Hirsch Ballin (Justitie) ingrijpt en de regeling afschaft. Je kunt je daarbij natuurlijk wel afvragen waarom de VVD pas reageert als het kalf verdronken is. De Fokkens regeling is al lang bekend en eerder toegepast.

Voor Marlies Heuts, zus van de vermoorde 'schoonmoeder', blijkt de gang van zaken onverteerbaar. "Hij heeft straks maar een jaar en zeven maanden per moord in de gevangenis gezeten."

“Dit is absoluut geen gerechtigheid”, aldus Joost Eerdmans van het Burgercomité tegen Onrecht. “Tbs is geen straf, maar gewoon een maatregel.”

Het ministerie van Justitie laat weten ‘niet op individuele zaken te reageren’ (en waarom dan wel niet stelletje eizakken?). Uit een mail van de advocaat-generaal van het hof in Den Bosch blijkt dat van verlof voor een eventuele voorwaardelijke invrijheidsstelling geen sprake is. Straf en tbs-maatregel duren 'minimaal' tot januari 2017, als twee derde van de straf erop zit.

Oud-marinier Paul Spiekerman van Weezelenburg kwam na zijn veroordeling in opspraak toen hij in de gevangenis met zijn jeugdliefde Petra trouwde. Ook was hij boos omdat hij geen medaille als oorlogsgewonde kreeg.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

leuke kopie van de telegraaf, helaas nauwelijks op feiten gebaseerd. Lees en verdiep je eerst in het dosier journalist, alvorens alles wat mogelijk is uit zijn verband te rukken. Is het niet al zo triest genoeg??
En heren politici: waar was u 5 jaar geleden toen dit ook al door de rechter was bepaald? VAnwaar opeens die met 5 jaar vertraagde reactie?
Niks zo makkelijk als dit drama flink op te kloppen om weer wat leescijfers te verhogen. Geef liever feiten in plaats van aannames weer, daar heeft de maatschappij meer aan.
dank u.

XXX zei

Als je het artikel leest zul je zien dat het geen Telegraaf kpie is. Waar het gaat om weergave van feiten bij zo'n treurig incident en het geven van quotes, heb je overigens natuurlijk maar weinig speelruimte.

Als jij meent andere feiten te kennen of aan te kunnen geven waar een en ander uit zijn verband is gerukt, hoor ik dat graag.

Ik geef overigens ook al aan dat het me verbaast dat er pas gereageerd werd toen 'het kalf verdronken werd.

Het drama zoals hier weergegeven is niet opgeklopt en hoewel ik blij ben met een ieder die hier een stukje leest, geef ik niets maar dan ook niets om leescijfers

Een reactie posten