donderdag 8 oktober 2009

Leerplichtcontrole Roma-kinderen

Het kabinet stelt 600.000 euro ter beschikking voor 'vliegende brigades' van leerplichtambtenaren, die het schoolverzuim van Roma-kinderen moeten aanpakken. Dat zei minister Eberhard van der Laan (Integratie) donderdag in de Tweede Kamer. Het geld komt van hem en van het ministerie van Onderwijs. Jeroen Dijsselbloem van de PvdA pleitte voor twee flexibel inzetbare leerplichtteams.

De problemen met de naar schatting tienduizenden Roma zijn enorm. Van de volwassenen heeft driekwart een strafblad, van de minderjarigen een kwart. Behalve de criminaliteit en de werkloosheid is ook het schoolverzuim erg groot. In Nieuwegein bijvoorbeeld verdwenen recent dertien kinderen na de zomervakantie uit de klas. Meisjes mogen van hun ouders niet meer met jongens in de klas zitten vanaf het moment dat ze vruchtbaar zijn.

Er zijn volgens het CBS 20.000 Roma in Nederland dat zijn ca 6000 gezinnen aangenomen dat de helft daarvan kinderen in de schoolgaande leeftijd heeft, is dat 200 euro per gezin

Update: in September 2010 was er in P&W een item over Roma, in verband met de plannen van president Sarkozy om Roma's uit te zetten. Eén van de gasten was Aleid Wolfsen, burgemeester van Utrect, dat een grote populatie Roma kent. Hier bleek dat er maar twee kinderen naar school gingen. Die 'vliegende brigades' hebben klaarblijkelijk goed werk geleverd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten