dinsdag 29 september 2009

Journalist Siebelink gedwongen tot afgifte tapes Karadzic interview

Het Joegoslavie-tribunaal heeft de geluidsbanden opgeëist die journalist Rob Siebelink uit Assen twaalf jaar geleden maakte van het geruchtmakende interview dat hij had met de van volkerenmoord verdachte Bosnische Serviër Radovan Karadzic. Siebelink heeft geweigerd de ruim vier uur durende geluidopnames vrijwillig af te geven.

Morgen kan hij bezoek verwachten van vertegenwoordigers van het tribunaal. Er ligt een officieel bevel dat Siebelink de opnames moet afstaan. ‘Het is niet mijn bedoeling de rechtsgang te frustreren’, aldus Siebelink. ‘Maar als journalist geef je niet zomaar je materiaal af. Het is een principekwestie.”

In juli dit jaar werd Siebelink, voormalig journalist bij Dagblad van het Noorden en het Parool, benaderd door het tribunaal met het verzoek de opnames af te staan. Siebelink weigerde dat. Vervolgens zijn onderzoekers bij hem thuis geweest om het materiaal te beluisteren. Recent ontving hij een dagvaarding met de aanzegging dat de opnames in beslag zullen worden genomen.

Siebelink had in 1997 een opzienbarend interview met Karadzic. Dat was kort voordat de man onderdook en daarmee de meest gezochte oorlogsmisdadiger ter wereld werd. Siebelink interviewde de zwaar beveiligde Karadzic in een klein huisje nabij Pale.

‘Het was een gesprek van zes uur. Ik heb daarvan met instemming van Karadzic vier uur opgenomen op cassettebandjes. Voor eigen gebruik, heb ik beloofd.” Siebelink zegt niet exact te weten waarom het tribunaal geïnteresseerd is in de opnames. ‘Het meeste dat is gezegd, heb ik gepubliceerd. Dat is bekend. Kennelijk wil het tribunaal het zekere voor het onzekere.”

Siebelink heeft niet overwogen het materiaal te verstoppen. ‘Dat gaat me te ver. Als ze vandaag komen heb ik de koffie klaar en zal de opnames, mp3-tjes inmiddels, onder protest overhandigen.” Hij volgt de ontwikkelingen rond Karadzic met meer dan gewone belangstelling. ‘Als hij weer een interview geeft, dan moet het zo zijn dat ik de journalist ben.”

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Opzettelijk beschrijven de grote mediaconcerns de gebeurtenissen in Srebrenica als ‘de ernstigste gruweldaden in Europa sinds de WOII ’ of sinds de Holocaust, soms als de ergste massamoord op burgers etc. Doelbewust halen zij de Holocaust en nazi’s tevoorschijn om Srebrenica te verbinden met genocide, Serven met nazi’s, en moslims als onschuldige slachtoffers.De internationale pers … maakte de strijd om Srebrenica klinken als Stalingrad.In de pers worden ‘oorlogsgraven’ als ‘massagraven’ aangeduid.De Bosnische moslim generaal Rasim Delic, zei tijdens een openbare zitting van het parlement in Sarajevo dat de terugtrekking van de 28ste Bergdivisie van het ABiH (het regeringsleger) uit Srebrenica succesvol was verlopen.Pardon!? VN commissie NIET ging om het aantal slachtoffers maar alleen het aantal VERMISTEN!Volgens de UNHCR ,ongeveer 5000 moslims soldaten bereiken Tuzla(Bosnie) door de bossen. Waar zijn de andere vijf of zesduizend lijken, na 14 jaar?Vindt je het niet uiterst merkwaardig dat er meteen, nadrukkelijk en voortdurend na de val van Srebenica via alle media over 8000 tot 10000 vermoorde moslims werd gesproken terwijl dat nu nog steeds niet bewezen is?Niemand ontkent dat er individuele misdaden op de Servische zijde. Toch kan niemand geloofwaardig beweren dat deze misdaden waren een gevolg van de Servische leiders het beleid,en schriftelijke bewijzen zijn dat Karadzic de legerleiders bevolen heeft zich aan het oorlogsrecht te houden.!!!Zonder Naser Oric zou er niet zijn Srbrenica.In werkelijkheid zijn de meeste van de mensen die gedood werden in de naweeen van de val van Srebrenica leden van de 28ste infanterie van het leger van de Republiek Bosnie.Hun commandant Naser Oric is beschuldig van moorden, verkrachting en marteling. Wat gebeurde met hen die wilden uitbreken, na de omsingeling , was niets anders dan ongeacht welk leger in gevechtshandelingen zou toepassen. Zij evacueerden de vrouwen, kinderen en ouderen die ze vonden in het VN/kamp Potocari,in vrijheid,terwijl de Servische kinderen, vrouwen, oude mannen rond Srebrenica werden gedood door monster/ Naser Oric en jihadstrijders.Sarajevo was zich bewust van het feit dat zij niet de militaire capaciteit hadden om de Serviers te verslaan. Het was dus noodzaak om de voorwaarden te creeren waaronder de internationale gemeenschap dit voor hen kon doen. Srebrenica was een essentiele schakel in dit proces.Moslimcommandanten de stad Srebrenica hadden verlaten in de nacht voordat de eerste Servische tanks kwamen.

pasteurella zei

@anoniem
Hoe tragisch ook, in een oorlog vallen slachtoffers en gewoonlijk gebeuren er aan beide kanten afgrijselijke dingen. Toch worden 'oorlogsmisdaden' gewoonlijk alleen door de verliezende partij gepleegd. Servische ouders die een amerikaanse generaal aan wilden klagen omdat hun dochter bij een aanval op een (burger) trein was omgekomen werden weggehoond en de generaal vergoedde zijn actie met 'ja maar kijk eens naar wat Milosevicz heeft gedaan'.

Als er in Bosnië moslimslachtoffers vielen, dan werd Milosevic verantwoordelijk gehouden. Als er al amerikanen aangesproken worden op wangedrag in Irak, dan zijn het altijd 'individuele incidenten' en blijft Bush buiten schot

Een reactie posten