dinsdag 15 september 2009

€ 214 mln. extra voor asielzoekers

Nederland krijgt in 2010 waarschijnlijk veel meer asielzoekers binnen dan eerder werd aangenomen. Het ministerie van Justitie rekent erop dat volgend jaar 19.000 asielzoekers naar Nederland komen. Een jaar geleden werd er nog op gerekend dat 10.500 asielzoekers hier in 2010 zouden aankomen.

De komst van meer asielzoekers brengt ook extra kosten met zich mee. Staatssecretaris Nebahat Albayrak moet volgend jaar bijna 214 miljoen euro extra uittrekken voor het vreemdelingenbeleid. Dat blijkt uit de begroting die haar departement dinsdag publiceerde. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) krijgt extra mankracht om de toename aan asielverzoeken te verwerken.

Naar verwachting zal de asielinstroom in 2011 afnemen tot 10.500 mensen. Dat komt overeen met de verwachting die Justitie vorig jaar had. Ook dit jaar sluit de asielinstroom aan bij de prognoses.

Albayrak wil extra werk maken van de terugkeer van asielzoekers. Daartoe krijgen de Vreemdelingenpolitie en de Koninklijke Marechaussee meer bevoegdheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten