maandag 14 september 2009

Soldatenvakbond stelt uitzending Afghanistan ter discussie

Volgens voorzitter Wim van den Burg van de AFMP/FNV, de grootste militaire vakbond in ons land maakkt de Afghaanse regering zo'n janboel van het landsbestuur dat de vraag rijst of de Nederlandse militairen in Oeroezgan nog wel voor de goede zaak vechten en sterven.

Volgens van den Burg staan dagelijks levens van landgenoten op het spel om de 'uiterst dubieuze regering van president Karzai te steunen die het islamitische land terugdrijft naar de middeleeuwen'.

"De beoogde democratisering raakt steeds verder uit zicht", aldus de werknemersvoorman. Hij tekent hierbij aan dat de militairen nog altijd zijn volledige steun hebben. "We zien het missiedoel vertroebelen."

Van den Burg vindt het bedenkelijk dat manschappen uit ons land het regime met totalitaire trekjes in Kaboel moeten beschermen: "President Karzai en zijn kornuiten pleegden fraude bij de recente verkiezingen. Ze gooien kritische journalisten in de cel. Voorts voeren ze vrouwonderdrukkende wetten in die het legaal maken om echtgenotes uit te hongeren als ze seks met hun man weigeren. Dit alles gebeurt onder de ogen van de coalitietroepen. Onze regering moet zich afvragen of dit nou het doel was waarvoor 21 Nederlandse militairen moesten sneuvelen."

Een verlenging van de missie na 2010 is voor de AFMP onbespreekbaar als de huidige machthebbers aan het roer blijven. Hierin wordt de centrale gesteund door Tweede Kamerlid Harry van Bommel. De SP'er gaat nog verder: "Voor ons komt nu onmiddellijke terugtrekking aan de orde. Het maatschappelijke draagvlak voor de missie neemt zienderogen af."

Eimert van Middelkoop (Defensie) gaat natuurlijk niet in op de argumenten. Hij is ‘teleurgesteld’ over de houding van de vakbond: "Dat nu juist de AFMP/FNV, die zegt voor de belangen van militairen op te komen, de handdoek in de ring gooit, betreur ik zeer. Kabinet en Kamer hebben destijds een weloverwogen beslissing genomen. De daaruit voortvloeiende belofte tegenover de NAVO en de Afghanen komen wij na. Tegenslagen waren verwacht en zijn geen reden nu wankelmoedig te worden. De militairen, hulpverleners en diplomaten die in Afghanistan hun zware werk doen, houden hun rug recht en zijn zeer gemotiveerd. Daar ben ik geweldig trots op. Gelukkig worden ze gesteund door een groot deel van de Nederlandse samenleving en parlement", aldus de bewindsman. Het gaat hier echter niet om het ‘nakomen’ van afspraken –want dat mag nooit doel op zich zijn- maar om het feit dat we een verwerpelijk regime verdedigen. Een soldaat kan zich niet onttrekken aan die afweging, sterker nog het is zijn plicht, zoals duidelijk werd gesteld bij de processen van Neurenberg, waar voor het eerst soldaten een eigen verantwoordelijkheid werd toebedeeld voor het opvolgen van bevelen en het uitvoeren van missies die inherent verkeerd waren.

Wat Middelkoop -en ook Peter Uhm van tijd tot tijd- door elkaar haalt is steun voor de troepen en steun voor de missie. Dat zijn twee verschilelnde dingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten