maandag 21 december 2009

Albayrak wil Jose Maria Sison niet uitzetten

joma-sison-kim-jong-il
Volgens staatssecretaris Albayrak zal Nederland de Filipijnse communistenleider José Maria Sison voorlopig niet het land uitzetten.

Dat schrijft zij in antwoord op vragen van de PVV, die erop aandringt de man snel uit ons land te verwijderen.

Albayrak is het met de fractie van Geert Wilders eens dat Nederland geen vrijplaats voor terroristen en criminelen mag zijn en dat Sison zich op de Filipijnen zou moeten verantwoorden voor het leed dat hij mensen daar zou hebben aangedaan. Maar de bewindsvrouw stelt ook dat ze de mensenrechten en internationale verdragen, zoals het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM), moet respecteren.

Op grond van artikel 3 van het EVRM is het niet mogelijk Sison uit te zetten, omdat dat artikel bepaalt dat niemand mag worden onderworpen aan folteringen of aan onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen. Dat de doodstraf inmiddels is afgeschaft op de Filipijnen, maakt daarbij volgens Albayrak niet uit.

Het Openbaar Ministerie (OM) staakte eerder dit jaar de vervolging van Sison voor zijn vermoedelijke betrokkenheid bij moordaanslagen op de Filipijnen, omdat er onvoldoende bewijs tegen hem was gevonden. De oprichter van de Communistische Partij van de Filipijnen (CPP) en haar gewapende tak de New People's Army (NPA) werd eind augustus 2007 in zijn woonplaats Utrecht aangehouden. Sison werd ervan verdacht vanuit Nederland opdracht te hebben gegeven voor het vermoorden van vroegere medestanders op de Filipijnen. Een aantal liquidaties is in 2003 en 2004 gepleegd.

Hoewel Nederland Sison niet kan uitzetten, heeft hij overigens officieel wel de plicht ons land te verlaten. Maar volgens Albayrak is de vraag of dat mogelijk is, omdat de kans groot is dat een ander land hem dan weer zal terugsturen naar Nederland.

Op zich is dat vreemd want als Sison inderdaad niet uitgeleverd ‘kan ‘worden aan de Filipijnen (wat ik overigens betwijfel) dan is er een land dat bij uitstek geschikt is voor een verblijfplaats voor JoMa Sison: Noord Korea.

Uit de link: Greetings To Comrade Kim Jong Il on his Birthday blijkt dat de Noord Koreaanse leider door het CPP/NDFP zeer bewonderd wordt 'om wat hij heeft gedaan voor Noord korea'?

En wie prijken er op de lijst als degenen die Kim Il Young hartelijk gelukwensen met zijn verjaardag? De eveneens in nederland verblijvende JoMa Sison maatjes Louis Jalandoni en zijn vrouw Coni Ledesma. Mede oprichters van de Filipijnse communistische partij. Ledesma is overigens ook de 'spokeswoman' van Sisson.

Met zulke hartelijke banden tussen de CPP/NDF zal er toch wel plaats zijn voor Sison in Noord Korea?

Je kunt je overigens a priori afvragen waarom Sison in Nederland in ballingschap zit en niet in het door hem zo geadoreerde Noord Korea.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten