dinsdag 15 december 2009

‘Moslims achtergesteld’?

Er wordt niet vaak een rapport gepubliceerd waarin de bevindingen zó haaks staan op wat grote delen van de samenleving vinden, maar het Open Society Instituut is er in geslaagd om dat te doen met hun rapport over de discriminatie van Moslims in Europa.

Het OSI stelt namelijk:

“Anti-moslimsentimenten vormen een ernstig probleem in Europa. Te veel Europeanen geloven dat een religieuze identiteit integratie tegenwerkt, terwijl de meeste moslims zich juist sterk identificeren met het stad en het land waarin zij wonen.”

OSI zet zich onder meer in voor mensenrechten en democratische bestuur. Het rapport is onder meer gebaseerd op tweeduizend diepte-interviews met mensen in elf Europese steden, waaronder Amsterdam en Rotterdam.

Hoewel de meeste moslims al jarenlang in Europese steden wonen, hebben velen te maken met discriminatie en argwaan van autochtone bevolkingsgroepen, aldus OSI. Volgens de stichting toont het rapport echter hoezeer uiteenlopende bevolkingsgroepen dezelfde behoeftes en bezorgdheden vertonen. “Het enige waarin zij verschillen, is de manier waarop zij door anderen worden behandeld en waargenomen.”

In veel Europese landen –ook Nederland- is het echter juist vaak de autochtone bevolking die zich achtergesteld voelt t.o.v. moslims.

De ‘argwaan’ waarover het rapport rept, zal ongetwijfeld bestaan, maar is mogelijk niet onterecht. Uiteindelijk bestaat er geen grootscheepse europese discriminatie van bijv. Chinezen en Filipino’s, die ook ingrote getale in Europa verblijven.

Mogelijk komt die ‘argwaan’ ergens vandaan.

Zeker, er zijn massa’s goed geïntegreerde Moslims die níet de onderwerping van het westen tot doel hebben. Maar de gewone burger wordt téveel geconfronteerd met de fundi moslim die hem wél achterdochtig maakt.

Zéker, er zijn goed aangepaste welwillende Marokkaanse jongeren, maar de Nederlandse bevolking zal niet plotseling op een dag maar es besloten hebben van nu af aan Marokkaanse jongeren niet te vertrouwen. Daar zal toch écht wel wat aan voorafgegaan zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten