donderdag 26 maart 2009

Zaak notulen ministerraad gaat door

De rechtszaak van RTL Nieuws over het openbaar maken van de geheime notulen van de ministerraad over de oorlog in Irak gaat door.

ministerraad

De rechter wees een verzoek van premier Balkenende om de zaak op te schorten afgewezen. De zaak dient op 28 mei. Dan buigt de rechter zich over de vraag of de notulen in deze zaak openbaar gemaakt moeten worden op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur.

De Landsadvocaat diende onlangs namens premier Balkenende een verzoek in om de procedure aan te houden, totdat de onafhankelijke commissie-Davids in november rapporteert over de steun aan de Irakoorlog. Het werk van de commissie zou volgens de Landsadvocaat ernstige hinder kunnen ondervinden van voortijdige publicatie van informatie in de pers.

Ook het ministerie van Defensie wil daarom een reeks documenten niet vrijgeven. Uit een nieuw vrijgegeven overzicht van geweigerde documenten in een WOB-procedure van RTL Nieuws komen ondertussen nieuwe aanwijzingen naar voren dat Nederland serieus heeft overwogen de omstreden oorlog tegen Irak ook militair te steunen, en daarover intern en met de VS gesprekken voerde.

RTL Nieuws reageert verheugd op het besluit van de Amsterdamse rechtbank: "Wij zijn blij dat de rechtbank niet meegaat in de uitsteltactieken van het kabinet en het recht gewoon zijn gang laat gaan,'' aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein. "Hoe belangrijk dat is blijkt alleen al uit het feit dat de commissie-Davids veel minder informatie mag openbaren dan iedereen tot dusver dacht.''

Over de commissie-Davids ontstaat vandaag nieuwe politieke ophef nu de afspraken tussen die commissie en het kabinet zijn vastgelegd. Daaruit blijkt onder meer dat interne informatie van ministeries door de commissie niet mag worden gepubliceerd, en dat ministeries het laatste woord hebben over wat wel en niet openbaar mag worden gemaakt. De oppositie eist hierover vanmiddag een spoeddebat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten