woensdag 28 april 2010

Hoop voor ex-asielzoeker in nood | Weer een nieuwe procedure

Gemeenten kunnen voortaan dag en nacht aankloppen bij het ministerie van Justitie als ze worden geconfronteerd met uitgeprocedeerde asielzoekers die ten einde raad op straat rondzwerven. Het departement is dan bereid te bekijken of er dingen in de procedure over het hoofd zijn gezien.

Dat hebben minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en burgemeester Jos Wienen van Katwijk, voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), vandaag afgesproken. Het ministerie opent een crisisinterventielijn voor gemeenten die tijdelijk crisisopvang bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers.

Het ministerie beoordeelt of sprake is van „schrijnende gevallen”. In „uitzonderlijke situaties” is het volgens Hirsch Ballin denkbaar dat iemand dan alsnog hier mag blijven, bijvoorbeeld als hij buiten z'n schuld niet terug kan keren naar het land van herkomst. Als echter blijkt dat het gaat om ex-asielzoekers die blijven weigeren het land te verlaten, worden ze alsnog op straat gezet omdat ze dan geen recht meer hebben op opvang.

Het signaal van de maatregel mag en kan echter niet zijn dat voor asielzoekers die alle procedures hebben doorlopen en uit Nederland moeten vertrekken, er toch nog een manier is om hier te blijven, benadrukte Hirsch Ballin. Toch kunnen er bijzondere omstandigheden zijn die nog eens moeten worden bekeken.

Hirsch Ballin mag nou wel willen dat dat signaal er niet van uitgaat, maar dat gaat het echter wel. Uitgeprocedeerde asielzoekers, die alle procedures hebben doorlopen en alle beroeps en bezwaarschriften die maar mogelijk zijn hebben ingediend en zijn afgewezen, die herhaaldelijk verteld is dat ze het land moeten verlaten krijgen weer een beloning als ze het land niét verlaten: Hun zaak wordt wéér bekeken en of dat nou uiteindelijk afgewezen wordt of niet, ze mogen toch weer een tijdje langer blijven.

En wat gebeurt er met die asielzoekers die ook in die verlengde procedure weer afgewezen worden en op straat komen te staan? Wordt daar dan nog wéér een procedure voor gestart om misschien nóg eens te kijken of het geen schrijnend geval is?

Te dol voor woorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten