vrijdag 15 augustus 2008

Vergissing bij DNA-onderzoek: 7000 opgeloste zaken heropend

De Australische politie gaat 7000 zaken die middels DNA-bewijs zijn opgelost opnieuw onderzoeken. Aanleiding is de onterechte aanhouding van een moordverdachte die later onschuldig bleek. Zijn DNA was verwisseld met dat van een ander.

Russell John Gesah werd verdacht van moord - In 1984 - op een 35-vrouw en haar 9-jarige dochter in Melbourne en dit voorjaar aangehouden. Maar vorige maand bleek dat DNA van Gesah, dat zou zijn gevonden op de plaats van de moord, ergens anders was aangetroffen.

Vlak daarvoor had de politie nog naar buiten gebracht dat een DNA-sample van de moord matchte met dat van Gesah, na vergelijking in een database van 400.000 samples.

Naar aanleiding van het verwisselen van DNA-samples laat de politie nu iedere misdaad die  in de deelstaat Victoria met DNA-bewijs is opgelost opnieuw onderzoeken. In de 20 jaar dat DNA-bewijs wordt gebruikt zijn daar zo'n 7000 zaken mee opgelost.

'It's obviously an embarrassment and we would rather not be in this position,' aldus Deputy Commissioner Simon Overland, 'We need to refine our processes and our practices, and that is now happening as a result of this case.

Een woordvoerder van het Victorian Law Institute, Michael Brett Young zei dat Gesah ten onrechte was afgeschilderd als een misdadiger vanwege fouten bij de politie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten