zondag 28 juni 2009

Dossiers Puttense moordzaak zoek: het NFI laat zich weer eens van zijn professionele kant zien

En weer blijkt dat justitie en met name het NFI gerund wordt door incompetente amateurs. Een groot aantal NFI-dossiers uit de eerste fase van het onderzoek in de Puttense moordzaak zijn ‘verdwenen’. Het gaat hierbij om gedetailleerde rapportages uit 1994 en 1995 over het sporenonderzoek op het lichaam van de vermoorde stewardess Christel Ambrosius die binnen de burelen van het NFI zouden zijn zoekgeraakt.

Het openbaar ministerie heeft dit inmiddels bevestigd. Het NFI weigert toe te lichten hoe het kan dat stukken in zo'n beladen moordzaak zomaar weg zijn.

Volgens  het OM in Zutphen zijn de dossiers van groot belang nu dna-deskundigen in het strafproces tegen Christels vermeende moordenaar Ronald P. elkaar tegenspreken. “De officier heeft de stukken bij het NFI opgevraagd omdat ze helderheid kunnen geven over het sporenbeeld. Het NFI heeft tot nu toe niet duidelijk gemaakt waar de rapportages zijn gebleven.”

Zoek zijn de waarnemingsbladen waarin NFI-medewerkers beschrijven hoe het veelbesproken spermaspoor op het bovenbeen van Christel destijds is bemonsterd. Verder staat daarin welke andere sporen zijn veiliggesteld. Ook de resultaten van het eerste dna-onderzoek en stukken over de sleeptheorie zouden weg zijn.
Het NFI wil niets over de zaak kwijt. "De rechtszaak is nog gaande, wij zeggen niets."  (Overigens heeft het NFI in andere nog lopende zaken bijvoorbeeld de Deventer moord, wel altijd zijn scheur opengetrokken)

De vermissing van de dossiers kan desastreuze gevolgen hebben voor de waarheidsvinding in het proces tegen Ron Pieper.

Volgens de Leidse FLDO-onderzoeker Peter de Knijff is in het 'beenspoor' en in een schaamhaar dna van een onbekende man aangetroffen. Dna-deskundige Richard Eikelenboom van IFS stelt echter dat het niet gaat om een onbekend profiel maar om een mengprofiel van dna van Christel en Ronald Pieper

De wereldvermaarde dna-deskundige gaat daarbij zelfs zover dat hij De Knijff beschuldigt van manipulatie van het dna-profiel. Saillant is dat De Knijff zegt niet meer te beschikken over de ruwe data van het door hem gepresenteerde profiel, waardoor geen controle meer mogelijk is.
De Knijff verklaarde afgelopen week dat die gegevens "verloren gingen bij een computercrash" bij het FLDO. Volgens de accreditatievoorschriften hoort van zulke rapportages een back-up te worden gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten