zondag 28 juni 2009

Mariniers tegen piraten blijft een issue

Minister van Middelkoop enige tijd geleden ook slachtoffer van escalatie?
Van_Middelkoop
De Tweede Kamer stemt vandaag waarschijnlijk breed in met een marinebijdrage voor de EU-missie Atalanta bij Somalië. Dat betekent dat de Hr Ms Evertsen dan in augustus De Zeven Provinciën opvolgt, die zondag is gestopt met een NAVO-missie. Moeilijker in het parlement ligt de weigering van Defensie om mariniers aan boord van koopvaardijschepen te plaatsen als extra bescherming tegen piraten.

Een meerderheid van de Kamer wil dat echter wel. De regeringspartijen CDA en ChristenUnie wijzen erop dat erg trage en lage schepen niet kunnen meekomen in een konvooi dat wordt begeleid door marineschepen. De VVD, PVV en het lid Verdonk willen ook bewapende teams aan boord.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) is echter stellig in zijn weigering. Volgens hem ontstaat er een groot risico dat het geweld escaleert en dat er dan geen marinefregat als achtervang in de buurt is. Ook zijn er tal van juridische obstakels om in te mogen grijpen en is de inzet duur. Zo kost het volgens hem 120.000 euro per keer om de mariniers vanuit Nederland in te vliegen en in te zetten*.

Op verzoek van het CDA praat de Kamer maandag eerst over de boordbewapening en daarna over Atalanta. CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp vindt dat deze kwesties los staan van elkaar. De CDA'er ziet geen argumenten om de mariniers niet in te zetten, zei hij zondag. Juridisch moet dat in zijn ogen ook goed geregeld kunnen worden. Hij vindt dat de Kamer en het kabinet een oplossing moeten vinden om nieuwe kapingen te voorkomen.

Ook VVD-Kamerlid Arend-Jan Boekestijn wil per se een oplossing afdwingen voor de kwetsbare schepen. Hij vindt dat Van Middelkoop erg laks is geweest om de juridische belemmeringen aan te pakken. Zo hekelt de VVD'er dat de kapers van de Marathon vorige week zomaar vertrokken zonder dat de marine ingreep en hen oppakte. „In het land van Tromp moet dat niet zo gebeuren”, aldus Boekestijn. Voor de kwetsbare schepen denkt hij aan een tweede marineschip bij Somalië dat de teams opvangt en bijstaat of aan helikopters op de Evertsen, die binnen redelijke termijn bij een belaagd schip kunnen zijn.

Metal die bezwaren die van Middelkoop opowerpt ga je je haast afvragen waarom wij nog mariniers en duur legermateriaal nodig hebben. Als je aangevallen wordt kun je klaarblijkelijk hetbeste maar niets doen omdat ‘anders het geweld escaleert’. We kunnen wel à miljarden euro’s soldaten naar Afghanistan sturen waar we niets te zoeken hebben maar eigen schepen verdedigen, nee, dat kan niet.

*Als de publieke omroep dan Paul de Leeuw en Matthijs van Nieuwkerk er uit gooit, dan kunnen we 7 missies betalen van hun loon alleen. Of anders vliegt minister van der Hoeven toch een keer minder naar Afrika?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten