donderdag 25 juni 2009

Zorg om invasie vreemde diersoorten

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) en haar collega's van andere EU-landen slaan alarm over de toenemende bedreiging door niet-inheemse diersoorten.

Soorten zoals de Japanse oester zijn in de Waddenzee tot een plaag uitgegroeid omdat het mosselzaad en kokkels opeet. Hetzelfde geld bijvoorbeeld voor de amerikaanse rode eekhoorn en de wasbeer.

De 'invasieve soorten' verdringen veel inheemse soorten. Het al zorgelijke verlies aan dier- en plantensoorten gaat zo nog harder, stelden de ministers donderdag bij EU-beraad. De Europese Commissie schat dat de binnendringende soorten al jaarlijks voor 12,7 miljard euro aan kosten veroorzaken. Door de groeiende handel stijgt zelfs nog het aantal ongewenste diertjes dat bijvoorbeeld via zeecontainers binnendringt.

De bewindslieden hebben de Europese Commissie vandaag opgeroepen snel een actieplan op te stellen tegen de immigranten in de dieren- en plantenwereld.

Waar het klaarblijkelijk voor dieren breed geaccepteerd wordt dat import van uitheemse diersoorten een bedreiging vormt voor de inheemse populatie, wordt elk geluid daaromtrent waar het om mensen gaat nog steeds als ‘not done’ dan wel niet politiek correct gevonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten