dinsdag 7 juli 2009

Brief van Geluk over islamitische school was niet onrechtmatig

Een brief van de Rotterdamse wethouder Leonard Geluk (CDA) aan ouders van leerlingen van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun was niet in strijd met de wet. Geluk had zijn brief niet hoeven rectificeren. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald in het hoger beroep tussen de onderwijswethouder en de school.

Geluk stuurde de ouders in juli vorig een brief waarin hij hen adviseerde hun kinderen naar een andere school te sturen omdat het onderwijs op Ibn Ghaldoun zeer zwak was en structureel onder de maat bleef. Dat vond de rechtbank te ver gaan. De rechter oordeelde in augustus dat Geluk de ouders opnieuw moest aanschrijven met de boodschap dat zijn advies onrechtmatig was. Geluk hield zich aan de uitspraak, maar ging ook in hoger beroep.

Het hof vernietigt het oordeel en stelt de wethouder in het gelijk. De gemeente heeft geen onjuiste mededelingen gedaan, meent het hof. „Gelet op het weinige dat het schoolbestuur in de voorafgaande periode had gedaan om tot kwaliteitsverbetering te komen, kon de wethouder in redelijkheid oordelen dat er zorgen waren over de verbetering van de schoolkwaliteit en dat hij de ouders hiervan bij brief op de hoogte moest stellen.”

Geluk is overigens bezig aan zijn laatste week als wethouder. Hij wordt per 1 september 2009 voorzitter van het College van Bestuur van het ROC Midden Nederland in Utrecht.

De uitspraak van het Hof, die Geluk gelastte de tweede brief te schrijven die de eerste brief herriep is natuurlijk van de gekken. Wat ga je als ouder doen als je eerst een brief krijgt met het advies je kind elders te plaatsen vanwege de onderwijskwaliteit en dan krijg je later een brief waarin staat: “De rechter vindt dat ik die vorige brief niet had mogen schrijven”. Dat slaat toch nergens op. Bovendien, ook al was zijn advieswél onrechtmatig geweest, het was wél het juiste advies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten