woensdag 22 juli 2009

'IJsland voorlopig geen EU-lid'

De aanvraag van IJsland voor het EU-lidmaatschap moet in de ijskast. Dat liet de VVD vandaag weten. Eerst moet geregeld zijn dat het land de leningen terugbetaalt die Nederland en Groot-Brittanniƫ hebben voorgeschoten voor de compensatie van gedupeerde spaarders van de omgevallen bank Icesave. Een Kamermeerderheid steunt die opstelling.

De Nederlandse minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) legde gisteren in een gesprek met zijn IJslandse collega ook al een link tussen beide dossiers.
Het parlement in IJsland moet zich nog buigen over de terugbetaling van 1,3 miljard euro aan Nederland en 2,7 miljard aan Engeland. Eerder ging Reykjavik akkoord met de aanvraag voor EU-lidmaatschap.

Goedkeuring van die terugbetalingsregeling zou toetreding tot de EU bespoedigen, zei Verhagen dinsdag tegen zijn collega. Maar volgens de VVD gaat hij niet ver genoeg en moet hij de behandeling van de aanvraag blokkeren. Verhagen moet die toetreding blokkeren en erop aandringen dat de aanvraag niet in behandeling wordt genomen tot er schoon schip is gemaakt, zei Ten Broeke. Niet alleen met Nederland, maar ook met Groot-BrittanniĆ« en Duitsland. „Het gaat om een nagenoeg bankroet land.”

Ook de PvdA wil „eerst ons geld zien”. Het CDA noemt gesprekken over EU-toetreding in dit stadium prematuur. Bovendien willen de christendemocraten opheldering over de discriminatie van Nederlandse gedupeerde spaarders, die meer dan 100.000 euro hadden uitstaan bij de gevallen bank. Deze groep van ongeveer 460 Nederlandse spaarders heeft geen toegang tot de tegoeden van de nieuwe Landsbanki, zei Kamerlid Henk Jan Ormel. Volgens de CDA'er kunnen alleen de inwoners van IJsland daarbij en is dat in strijd met de regels van de Europese Economische Ruimte, waar IJsland al deel van uitmaakt.


Nu een kwestie van de rug recht houden of beslag laten leggen op dat hele land.
Probleem met de IJslanders is dat ze voor een natie die niets heeft en alles moet importeren, op een te grote voet willen leven.
Het niveau van Pitcairn zou meer bij ze passen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten